Informiran.si - Bližnjica skozi birokracijoinfo page
ponedeljek, 15. julij 2024 | Prijava |

Pogosta vprašanja o uporabi portala Informiran.si

 

 

Kako poteka izdelava dokumenta na Informiran.si?

Izdelava pravnega dokumenta na Informiran.si poteka tako, da:

 1. Poiščete ustrezen e-obrazec,
 2. Izpolnite e-obrazec,
 3. Plačate dokument preko monete ali dobroimetja (pri brezplačnih dokumentih, je potrebna zgolj prijava)
 4. Izdelani dokument natisnete ali shranite na svoj računalnik.

 

So e-obrazeci enaki navadnim vzorcem ("šimelnom")?

Ne! Navadni vzorci oz. šimelni so zgolj splošne predloge, ki jih morate dodelati, vnesti podatke in tudi vsebinsko spremeniti, da bi ustrezali Vašim potrebam. Zato potrebujete pravno znanje odvetnika, saj morate predvideti, kaj morate spremeniti, katera določila je potrebno v vzorec še dodati, ter kako pravilno vnesti podatke.

Z izdelavo preko e-obrazecev na Informiran.si boste pridobili končni dokument, ki ga ni potrebno več spreminjati in že vključuje vse podatke, člene in določila, ki jih mora pogodba oz. pravni dokument vsebovati, glede na Vašo situacijo. Zato dodatno spreminjanje dokumenta ni več potrebno. Dokument preprosto natisnete in uporabite.

 

Kako hitro dobim dokument?

Končni dokument dobite takoj, ko opravite nakup (pri brezplačnih ga dobite takoj, ko se prijavite v sistem).

To pomeni, da v primeru, ko za plačilo uporabite Moneto (mobilni telefon) ali PayPal (kreditno ali debetno kartico), končni dokument lahko natisnete že v nekaj minutah po tistem, ko ste začeli z izdelavo.

 

Lahko dokument po izdelavi še spremenim (popravim)?

Lahko. Ko zaključite z izdelavo in opravite nakup (oz. prijavo pri brezplačnih dokumentih), lahko dokument odprete v urejevalniku besedila (MS Word, Open/Libre Office Writer, ipd.), ter urejate kot običajen "wordow" dokument.

Pri tem se morate zavedati, da je sama vsebina dokumenta prilagojena odgovorom, ki jih vnesete v e-obrazec. Zato morate biti pri urejanju zelo previdni, saj lahko z urejanjem dokumenta spremenite pravno ustreznost izdelanega dokumenta.

 

So dokumenti na portalu Informiran.si plačljivi?

Na žalost je večina dokumentov na portalu plačljivih. Kljub temu, da na portalu najdete veliko brezplačnih vsebin (od pravni člankov, priročnikov, do tudi nekaterih dokumentov).

Kljub temu pa je tudi cena plačljivih dokumentov veliko nižja (v nekaterih primerih tudi do 90%) od običajne izdelave pri odvetnikih in pravnih svetovalcih, kjer lahko za posamezen dokument ali pogodbo odštejete tudi več 100 evrov.

 

Kje vidim ceno dokumenta?

Cena vsakega dokumenta je nevedena na desni strani, pod sliko vzorca (primer na desni strani).

Če je dokument brezplačen, cene pod vzorcem ni.

Cena je prikazana v EUR in v točkah, s katerimi lahko opravlate nakupe dokumentov na portalu, tako da si preko predračuna napolnete dobroimetje (več o polnjenju dobroimetja).

  Primer cene dokumenta

 

Izdelal sem dokument. Kaj sedaj?

Ko zaključite izdelavo dokumenta in opravite plačilo, svoj dokument preprosto natisnete. Tega dokumenta namreč ni potrebno več spreminjati in je že pripravljen za uporabo. Pri vsakem dokumentu pa boste poleg Končnega dokumenta prejeli tudi "Natančni postopek izvedbe rešitve", oz. navodila, kaj morate s svojim dokumentom storiti.

 

So podatki, ki sem jih vnesel varni?

Vsekakor. Podatki, ki jih vnašate v e-obrazec se po vnosu zašifrirajo in se uporabijo le za neposredno izdelavo vašega dokumenta.

Podatkov iz e-obrazvec ne obdelujemo in se ne uporabijo za drug namen, kot samodejno izdelavo vašega dokumenta. Do vaših podatkov nima v nobenem primeru dostopa nihče drug kot vi (ker so podatki zašifrirani), vpogleda v vaše podatke nimajo niti naši administratorji.

 

Se podatki, ki jih vnesem v e-obrazec shranijo?

Da vam olajšamo uporabo portala, se dokumenti, ki jih vnašate v e-obrazec shranijo na več načinov.

V vseh primerih so shranjeni podatki zašifrirani in shranjeni, ter dostopni izključno vam!

Ko zaključite z vnašanjem podatkov v e-obrazec, se podatki shranijo v vaš brskalnik. Tako se e-obrazec samodejno vpišejo v polja e-obrazca, ko naslednjič dostopate do e-obrazca. Tako vam prihranimo trud in čas, saj vam ob ponovnem obisku ni potrebno ponovno vnašati podatkov v e-obrazec.

V kolikor ste prijavljeni na portalu, se podatki shranijo v vaš uporabniški arhiv, kamor se samodejno shrani zadnjih 5 e-obrazecev. Do arhiva dostopate le vi, s svojimi prijavnimi podatki.

Tako dokument, kot tudi podatke e-obrazca lahko po želji shranjujete na svoj računalnik ali v svoj uporabniški arhiv na portalu.

Kot omenjeno, so v vseh primerih podatki zašifrirani, varni in dostopni le vam!

Za več si lahko pogledate tudi video, ki opisuje možnosti shranjevanja (za ogled kliknite tu...).

 

Kako lahko plačam izdelavo dokumenta?

Plačilo dokumenta lahko opravite preko Monete z mobilnim telefonom (če ste naročnik mobilnih storitev pri telekomu Slovenije ali A1), s kreditno ali debetno kartico preko sistema PayPal ali dobroimetja, ki ga napolnite s plačilom predračuna (preko UPN naloga, ki ga poravnate preko spletne banke, na pošti ali banki). Za podjetja, ki pogosto potrebujejo naše storitve, nudimo tudi možnost mesečne naročnine preko naročniškega paketa Informiran.si Professional. več o plačilu...

 

Kako lahko plačam preko Monete


Postopek nakupa z mobilnim telefonom (VALÚ Moneto):

Za nakup z VALÚ Moneto potrebujete mobilni telefon in morate biti naročnik operaterjev Telekoma Slovenije (Mobitel in Debitel) ali A1 Slovenija (Simobil) in BOB.

Naročniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije imate VALU Moneto omogočeno samodejno.

Naročniki A1 (več o tem) in BOB (več o tem) morate VALU Moneto omogočiti, tako da pošljete SMS VALU MONETA OSNOVNA oz. VALU MONETA NAPREDNA na številko 1919.

Plačilo z VALÚ lahko opravite tudi drugi mobilni uporabniki za kar potrebujete pametni mobilni telefon, z naloženo VALÚ Moneta aplikacijo (več...), na kateri imate napolnjeno zadostno stanje.

Ko izpolnite e-obrazec, za plačilno sredstvo izberite gumb "moneta" in sledite navodilom. Celoten postopek nakupa je opravljen v nekaj minutah, račun pa poravnate skupaj z računom svojega mobilnega operaterja.

 

Rad bi kupil dokument kot pravna oseba (podjetje). Lahko kot plačilo uporabim nakazilo na TRR?

Lahko. V tem primeru kot način plačila uporabite "dobroimetje". Seveda pa lahko v primeru, da uporabljate službeni mobilni telefon uporabite tudi plačilo z moneto.

 

Rad bi kupil dokument kot pravna oseba (podjetje). Lahko kot plačilo uporabim Moneto?

Lahko. Če uporabljate službeni telefon, boste na računu operaterja, ki ga prejmete mesečno, dobili poleg ostalih storitev, zaračunan tudi nakup željenega dokumenta. Pri samem nakupu lahko celo zahtevate poseben račun samo za kupljen dokument, tako da v zadnjem koraku (preden kliknete na gumb: "Zaključi nakup"), v profilu uredite podatke o podjetju, za ketere želite, da so na računu.

Za več si lahko pogledate tudi video, ki opisuje postopek nakupa z Moneto (za ogled kliknite tu...).

 

Kako plačam preko PayPal-a (s kreditno kartico)?

Pa plačilo preko sistema PayPal, potrebujete kreditno kartico ali debetno kartico z zadostnim stanjem, ki vam omogoča plačevanje preko spleta.

V kolikor imate ustvarjen PayPal račun, na katerem imate naloženo stanje, lahko nakup opravite tudi s tem stanjem.

V kolikor ne želite, registracija v PayPal sistem ni potrebna. V tem primeru plačate neposredno s svojo kartico.

To možnost plačila lahko uporabite tako pravne kot tudi fizične osebe.

Za več si lahko pogledate tudi video, ki opisuje postopek nakupa s PayPal-om (za ogled kliknite tu...).

 

Kako plačam preko dobroimetja?

Dobroimetje je določeno stanje točk, ki jih kupite, zato da jih lahko koristite za nakupe dokumentov na portalu Informiran.si. Za kupljene točke Vam seveda tudi izdamo račun.

Za plačevanjem z dobroimetjem morate biti registrirani in prijavljeni na portalu Informiran.si.

Kako poteka polnjenje dobroimetja, si lahko pogledate v naslednjem videu: Polnjenje dobroimetja

 

Kako napolnim dobroimetje?

Dobroimetje napolnite tako, da (če ste že registrirani 1. korak preskočite):

 1. Se brezplačno registrirate (link)
 2. Se prijavite na portal (link)
 3. Napolnite dobroimetje (link)
 4. Plačate predračun
Ko prejmemo obvestilo banke, da ste poravnali predračun, napolnimo Vaše dobroimetje, ter Vas o tem obvestimo na Vaš e-naslov. Originalni račun prejmete po e-pošti.

 

Nimamo možnosti plačila z moneto, vendar se mi mudi. Mi lahko pomagate?

Seveda. Napolnite dobroimetje in nam pošljite potrdilo o plačilu na: info@informiran.si ali na FAX: 059 091 798. Vaše dobroimetje bomo napolnili, ko prejmemo potrdilo o plačilu.

Pri tem naj omenimo tudi, da imate možnost z moneto vklopljeno vsi naročniki Telekoma Slovenije (do 80€) in A1 (do 50€), avtomatsko. To pomeni, da imate možnost plačila z moneto vključeno, četudi je niste sami vključili ali prej uporabljali.

 

Imam težave pri plačilu z Moneto.

Za pomoč in dodatne informacije pokličite pomoč Monete na: 031/041/051 700 700 (Telekom Slovenije), 080 40 40 40 (A1).
Za pomoč pri postopku plačevanja z Moneto pokličite na: 01 511 42 60

 • Ali lahko uporabljate Moneto?
  Moneto lahko uporabljate naročniki Telekoma Slovenije in A1.

 • Ali ste morda presegli mesečni limit?
  Mesečni limit znaša za uporabnike Telekoma Slovenije - 80,00€, za uporabnike A1 - 50,00€.
  Stanje lahko preverite tako, da pošljite sporočilo SMS s ključno besedo MONETA na 1919.

 • Preverite pravilnost vnosa kode PIN.
  Če ste kodo PIN za namene plačevanja z Moneto aktivirali, prav tako preverite pravilnost vnosa kode PIN. Če jo 3-krat zapored vpišete napačno, se plačevanje z Moneto onemogoči.

 • Imate vklopljeno Moneto?
  Preverite, ali imate Moneto vklopljeno – morda ste jo začasno izklopili oz. vam jo je izklopil nosilec naročniškega razmerja, na katerega ste vezani prek družinskega bonusa.

 • Ko zaključim nakup z Moneto mi javi: "Napačen PIN za izbeano plačilno kartico".
  Če za nakupe z Moneto uporabljate dodaten Varnostni PIN, morate po vnosu gesla, ki ga prejmete v SMS sporočilu, vnesti tudi svojo PIN številko. Gre za dodatno varnostno orodje pri plačilu z Moneto. Če tega PINa niste nikoli nastavili, ga pri plačilu z Moneto ni potrebno vnašati.

  Vrnite se na stran kjer je prikazana 1/3 dokumenta, ter ponovite postopek nakupa, ter tokrat vnesite svoj varnostni PIN za moneto (tu ne gre za PIN, ki ga Vnesete pri vklopu telefona!!!). Če ste PIN za Moneto pozabili, kontaktirajte svojega operaterja.

 • Ko zaključim nakup z Moneto mi javi: "Ponudnikova spletna stran ni bila dosegljiva".
  Morda je prišlo do prekinitve povezave med našim in Vašim računalnikom. Ponovite postopek nakupa, tako da se vrnete na stran, kjer je prikazana 1/3 dokumenta, ponovno kliknete gumb "Naprej na nakup" in ponovite postopek nakupa.

 

Imam težave s prikazom in delovanjem portala v mojem brskalniku.

Čeprav je spletni portal prilagojen za delovanje v vseh brskalnikih, pa je možno, da portal ne bo delovan pravilno v starejših verzijah brskalnikov (predvsem brskalnika Internet Explorer.

Za uporabo portala Informiran.si priporočamo uporabo Windows operacijskega sistema, ter uporabo brskalnikov:

 

Ko natisnem dokument, se mi ob robovih natisne datum, URL (https://www.informi...),...

Tu gre za dodatke, ki jih doda Vaš brskalnik (IE, Mozzila,...) samodejno, vedno ko tiskate vsebine neposredno s spleta.

Da bi natisnili dokument brez vseh teh dodatkov, morate spremeniti nastavitve v brskalniku:

 1. V brskalniku kliknete File (Datoteka) >>> Page setup (Priprava strani)
 2. V zavihku Header/Footer (Glava/Noga) izbrišete vsa polja, oziroma označite "Blank (Prazno)"

Dokument lahko natisnete tudi iz urejevalnika besedila (možnost "Urejevalnik besedila") ali iz PDF-ja (možnost: Izvozi v PDF"), kjer teh dodatkov ne bo prikazanih.

 

So vsi dokumenti plačljivi?

Ne. Pribljižno 1/3 dokumentov na Informiran.si je brezplačnih. Za izdelavo teh dokumentov zadostuje že zgolj brezplačna registracija in prijava v sistem.

 

 

 

Niste našli odgovora na Vaše vprašanje, oz. bi želeli izvedeti več? Pokličite nas na: 01 511 42 60, pišite na: info@informiran.si, ali nam pošljite svoje vprašanje preko spodnjega obrazca.

ime in priimek:
elektronski naslov:
telefonska številka:
   

Vaše vprašanje:


Informiran.si - Bližnjica skozi birokracijo Informiran.si - Bližnjica skozi birokracijo Informiran.si - Bližnjica skozi birokracijo

Preko 500 različnih
dokumentov
Preko 500 različnih dokumentov
Hitra, enostavna in cenovno 
ugodna rešitev
Pametna, hitra, enostavna in cenovno ugodna rešitev
Podpora pri uporabi storitev
Podpora pri uporabi storitev
Popolna varnost vaših podatkov
Popolna varnost vaših podatkov
preko 20 let izkušenj
preko 20 let izkušenj
Preko 100.000 registriranih uporabnikov
Preko 100.000 registriranih uporabnikov

 

POPULARNIH 5PRAVNI POSTOPKI: 
Predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze (ločitev)
Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja
Sporazum o razveljavitvi pogodbe o zaposlitvi
Prodajna (kupoprodajna) pogodba za kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo
Predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

NOVI e-obrazci:

Sklep o višini regresa
Zahteva za izplačilo neizkoriščenega dopusta ob prenehanju delovnega razmerja
Sklep o določitvi delovne solidarnostne sobote
Predlog za osebni stečaj brez predloga za odpust obveznosti
Soglasje solastnika za oddajanje nepremičnine v najem

STORITVE:


AKTUALNI PRAVNI NASVETI IN POSTOPKI:


ARHIV PRAVNIH NASVETOV...


PRIJAVA NA NOVICE:

Naši registirani uporabniki prejemajo koristne nasvete in obvestila o pravnih novostih brezplačno v svoj elektronski predal. Postanite naš uporabnik.
Registracija je brezplačna in brez obveznosti.

Brezplačna registracija

Informiran.si - Bljižnica skozi birokracijo

© INform, pretok znanja d.o.o. 2004-2024.
Vse pravice pridržane.


KONTAKT IN POMOČ UPORABNIKOM:


NAHAJATE SE NA VARNI POVEZAVI:
Podatki na strani so zavarovani z napredno 256-bitno enkripcijo.

Secured by PayPal


UPORABO PORTALA PRIPOROČATA:Podjetje Inform d.o.o. se ponaša z eno najvišjih bonitetnih ocen. Podjetje Inform d.o.o. se ponaša z eno najvišjih bonitetnih ocen. Podjetje Inform d.o.o. se ponaša z zlato bonitetno odličnostjo. Prejemniki zlate bonitetne odličnosti CompanyWall so najbolj zanesljiva podjetja na trgu s trdnimi poslovnimi temelji, ki uživajo zaupanje strank in poslovnih partnerjev doma in v tujini.